zaterdag 24 december 2011

Kerst

Een winter zonder Kerst.
Ik kan me het niet beginnen inbeelden. Het is een oerinstinct. Hoe komen we de donkere zes weken door? Met lichtjes en vuur en schittering die we vinden in decoraties en kitsch die we in volle zomer en met gezond verstand nooit van ze levens zouden in huis halen.
Aan het tuinhekje hangt een kerstkrans (die -het moet gezegd- vorig jaar veel sprookjesachtigere was met een laag sneeuw op). In de tuin hangt een lichtsnoer van aan ons tuinhekje het kronkelend tuinpad op en tot aan de voordeur. Vooral om praktische redenen want je ziet er in de winter geen steek tussen vijf uur 's avonds en acht uur 's morgens, maar ook om het een beetje feestelijk te maken. En dankzij de tijdschakelaar krijgt iedereen altijd een warme welkom thuis.
De woonkamer is anders want we zitten nu meer rond de kachel waar er ofwel water opstaat voor een pot thee of een kasserolletje soep.


en er moet plaats gemaakt worden voor ‘de boom’
En wat die boom betreft, die kan niet vol genoeg hangen. Elk stuk dat erin hangt is dierbaar. En ondanks dat er al heel wat sneuvelde blijft er toch genoeg over om de Kerstboom goed te vullen. Als het maar schittert en licht geeft.
{Met mijn favoriete stuk: het 'neger-kerst-engeltje' gemaakt door dochterlief van zeven x x x}
 en het kerstdorp eronder.

 En zelfs de cadeautjes zijn het leukst als ze een ‘beetje’ kitsch zijn en licht geven. Mag ik u voorstellen, mijn favoriete cadeau:

dinsdag 13 december 2011

Kerstboom

Tja, daar zit je dan met vier schoendozen vol kunstwerkjes...
Stuk voor stuk gemaakt met strijkkralen en veel geduld door de kinderen...
En een hele lege muur...
En bijna Kerst...
En de echte boom (voor in de keuken) is omgevallen...
Met veel glasbreuk...
En een hele strip putty om dingen aan de muur te hangen...
En zoals ik al zei: heel veel kunstwerkjes...
En een beetje creativiteit...
En dus toch een Kerstboom in de keuken!

zaterdag 10 december 2011

Feestbuffet à la Franciscus

En nu begint het echt koud te worden...




Ik merk dat mijn eenden de voorkeur geven aan vet voer nu en dat Pi waarschijnlijk toch een woerd is, niet dat dat rechtstreeks iets met de kou te maken heeft maar hij krijgt nu zijn eerste winterkleed en ik merk daar toch een mannelijk trekje in. (De krul in de staart). Zijn juveniel kleed was karamel, een beetje donkerder dan zijn forelkleurige mama. Zijn winterkleed is vlammend van lichtbruin aan de staart naar donkerbruin aan de kop onderstreept door een witte halsband. Ik moet dus dringend een oudere woerd voor de moeder hebben en een jonger eendje voor Pi. Voor de rest hebben ze alles wat ze nodig hebben om de koude winter door te komen.

Maar wat met de wilde vogels? Vorig jaar hebben we een kerstboom vol met vetbollen voor vogels gehangen. Dit jaar een ander feestelijk idee om de vogels in de tuin calorie-bommen aan te bieden. Een feestbuffet. Er is gebak en taartjes en allerlei andere baksels. Een hele tafel vol.
Het enige nadeel is dat iedereen die er op kijkt verschrikkelijk honger krijgt, zin in zoetigheid en zo. Het is een beetje een zaak van “de maag wil ook wat”. Benieuwd wat de impact zal zijn op mijn heupen, om maar één iemand te viseren die er last van zou kunnen hebben…

donderdag 1 december 2011

De afteldagen... en iets met mandarijntjes




Misschien wel de leukste periode van het jaar…

en het weer is – dit jaar toch – nog bijzonder goed. Sneeuw en kou zijn nu voor ons nog winterse romantiek. (tegen maart zijn we het beu en snakken we naar zon en fris groen en zo maar nu is het een kerstkaartjes-droom) Verder veel feesten in het vooruitzicht en een nieuw jaar!
Toen ik in Noorwegen studeerde, leerde ik deze periode nog meer appreciëren. Het was er dertig onder nul of zoiets. We hadden al sinds drie oktober niets anders dan sneeuw gezien en er waren onvoorstelbaar weinig uren daglicht- voor een centraal-europeaan toch. Maar iedereen zag het als zijn sociale plicht om de donkere zes weken op te lichten. Niet op zijn Amerikaans in neon maar op zijn Noors: gordijnen bleven open zodat de huiselijke warmte ook op straat te zien was. (Wat een verschil met hier waar rolluiken en gordijnen de straat onpersoonlijk en leeg maken wanneer de duisternis invalt.) Voortuintjes in Noorwegen waren ook altijd versierd met massa’s tuinkaarsen in blik. Schitterende sfeer. En natuurlijk was er de Julekalendern. De aftelkalender naar Kerst!
Sindsdien ben ik eraan verslingerd. Ik moet er al een hele hoop gemaakt hebben sinds die tijd. Bescheiden dingetjes. Snoepkettingen, theezakjes, theelichtjes, briefjes, gedichtjes zo'n serietjes. Maar het is zo’n magisch ritueel. Het aftellen en de verwachtingen bij het openen van de kleine deurtjes of luikjes.
En aangezien deze ochtend de advent start, staat er weer één klaar voor elk van mijn huisgenoten en voor het eerst ook één voor mij. (Met dank aan Lieve Vriendin)
En voor ik de kalenders aan jullie voorstel eerst nog dit hilarische verhaal van nu al meer dan twaalf jaar geleden.
Een vriend van ons vrijde met een meisje uit Duitsland. Het was een lange-afstand-relatie (dat heb je met Erasmustoestanden) Rond 1 december kreeg hij een postpakket toegestuurd. Daarin zat een doosje met vierentwintig kleine doosjes in, genummerd van 1 tot 24. Elk doosje was apart ingepakt en het meisje had er uren werk in gestopt. Er zaten allerlei kleine prullen in om ‘de donkere dagen’ symbolisch door te komen. Want met Kerst zouden ze elkaar zien. Er zat een doosje lucifers in, een theelichtje, een lipstickzoen op een papiertje, etc etc. De vriend in kwestie opende alle pakjes diezelfde dag en schreef haar volgend mailtje:
Waarom stuur je nu al een kerstcadeau,
we zien mekaar toch met Kerst?
En waarom al die brol?
Dat kost een kapitaal aan postzegels
en het is niet eens een echt cadeau.
En waarom alles apart verpakt?

Zo’n tijd- en papierverspilling!
Jullie Duitsers zijn toch rare gasten.
Alzo schreef onze Sympathieke Vlaming.

En nu genoeg gelachen. Hier zijn onze aftelkalenders:
Dochter van zeven en zoon van negen hebben elk een kalender met 24 laadjes met 24 verschillende Victoriaanse kerstdecoraties in die ze aan een mini-kerstboom mogen hangen. In vijf vakjes zit een babelutte.
Mijn lief heeft een vilten adventskalender met een doorschuif-kerstboom om de dag te markeren en een “wijze spreuk” per dag. Er zitten ook vijf babeluttes in verborgen omdat hij anders die van de kinderen afschooit.

Voor peuter-dochter is er een winterprinses met een hemel vol (fluwelen) sneeuwvlokken. Onderaan zit een doos met 24 kleine doosjes. Dit jaar zijn die nog leeg maar ze kan wel elke dag een (met velcro) aan de hemel hangen. Met kerst zit de hemel dan vol pakjes in plaats van vol sneeuwvlokken.

De mijne (*gelukkige, dankbare glimlach* naar Lieve Vriendin) zit vol met theezakjes, eentje voor elke dag. Allemaal verschillende smaken. Deze ochtend, de eerste: Sweet Love. Iets met mandarijntjes...) 

’t Zal weer veel te snel Kerst zijn…






zondag 27 november 2011

Poppentheater

Sinterklaas komt eraan en dat is dus al van bij onze grootouders onlosmakend verbonden met dat heerlijke tijdverdrijf voor winteravonden: Poppentheater.

Ons zelfgemaakte poppentheater is al een jaar of zes een echte gezinstraditie zo rond deze tijd. We hebben hem gisteren weer van de zolder gehaald en daarbij ook de papier-maché, de klei- en bijenwas en de gips-poppen. (en de bijhorende stoeltjes!)

Vandaag was het alvast een hele dag poppentheater.
(met uitzondering van onze zondagse boswandeling)
De meest absurde verhalen wisselden elkaar af of liepen wat onnavolgbaar door elkaar en vaak gebeurde er meer achter de scene dan erop. Vooral het betere smijt- en klopwerk met de poppen.
Maar voor de rest zeer verzorgde voorstellingen, heel animerend (vooral voor de kleinsten in het publiek) en inclusief zelfgetekende decors en snoezige uitnodigingen.
("Kijk mama! Allemaal in andere vormen, er zijn er geen twee dezelfde!")

Geniet mee:


Poppentoneel, u bent uitgenodigd, u bent uitgenodigd op mijn toneel,
Uitgenodigd, U bent uitgenodigd op een poppentheater.


Het Theater of Teejaater



zaterdag 26 november 2011

Brieven van Sinterklaas

Sinterklaas-kapoentje
strooi wat in mijn schoentje
schrijf me ook een brief
dan blijf ik je hartendief.

Er was eens een gezinnetje waar elk jaar ieder mensje onder de twaalf jaar een brief kreeg van Sinterklaas...

Over een tiental dagen moet Sinterklaas alweer drie nieuwe brieven op dat gigantische posterformaat klaar hebben. De verwachtingen liggen zeer hoog. Met een negenjarige bij wie het nooit spectaculair genoeg kan zijn, een zevenjarige die de brieven belangrijker vindt dan de geschenkjes en een tweejarige die later minstens even mooie souvenirs zal willen hebben als haar broer en zus. Zal de Goedheilige man die grote verwachtingen dit jaar kunnen invullen?

(wordt vervolgd)




 





















dinsdag 15 november 2011

Prettige Evacuatie Dag!

Net op de dag van de Dynastie heeft de vorst onze tuin ingepalmd
en laat palmen nu net niet vorstbestendig zijn.
Dus vandaag is de grote Evacuatie gepland voor alles wat geplant is.


Tijdens het binnenhalen deze ochtend heb ik de twee laatste bloeiende dahlia's (15 november!) in flessen gezet.
      
Een in de woonkamer op mijn werktafel:

















en één in de badkamer omdat ik hou van bloemen in de badkamer.
 

't Is een beetje luxe, een bad nemen met de geur van (echte) bloemen. Alhoewel een dahlia misschien niet de beste keus is daarvoor.

En dan nu het Evacuatieplan:

De dahlia-knollen overwinteren in de schuur
want is het niet daar waar boerendochters zich plegen te bevinden, (goed of slecht 'geneukt')?

de palmen en papyrussen in de bibliotheek,  (tja waar anders?)

de waterhyacinten en de varens in de badkamer (want ze houden wel van een vochtig klimaat.)

De orchideeën in de woonkamer alsook de kalanchoe en de hardroze en perzikkleurige bloeiende Schlumbergera, want ik heb graag bloemen om me heen. (tiens!)

De tuinkruiden in de keuken. (handig)

en de monsterlijk grote crasulla ovata, daar heb ik nog ongeveer nog zes uren voor om te bedenken hoe ik die binnen kan krijgen zonder hernia en vooral waar ik die kan laten overwinteren want hij heeft ondertussen de omvang van een leunstoel gekregen op zijn zonovergoten plekje in de tuin.

En nu ik mijn Dahlia-stukje herlees, bemerk ik dat ik nooit de beloofde foto's heb geplaatst van hoe ze bloeiden deze zomer. Vandaar hierbij:

{zoals beloofd op de verpakking; de bloem kan een kinderhoofd groot worden}


Prettige Evacuatie Dag!

vrijdag 11 november 2011

De elfigste dag van allemaal

Deze elfigste
dag besluit ik te gaan voor
de transparantie

{Ik vroeg me af hoe ik het najaarslicht kon vangen}


Dag elf
van maand elf
van jaar elf
en het is nu elf uur
elfiger kun je me niet krijgen...

{de elfenlamp uit Barcelona}

Tijd om een stempel te zetten op deze dag.
Het is een beetje een toverachtige dag.
Iedereen is thuis.
We kunnen buiten eten want de zon schijnt en het is zelfs warm deze elfde november.
Er bloeien bloemen, zelfs bloemen die strikt logisch gezien niet kunnen bloeien, zoals de maanden geleden gedroogde artisjok waarvan het hart opeens heel fel lila bloeit.

{de gedroogde artisjok die miraculeus bloeit nu}

Door al dat elfigs en het bijzonder mooie herfstlicht heb ik zin in transparantie.
Premisse:
- glaspasta in potjes en zwart pekachtig spul om de glaspasta in te perken.  
- batikpijpjes om het pekspul in te smelten en gietbaar te maken
- plexiglas spul

Vraag:
- kan een plexiglas fotohouder mooi zijn?
Extra uitdaging:
- het licht vangen
Het resultaat:
{de zes linkse zijn plexiglas de twee rechtse zijn echt geslepen glas die ik vroeger al eens bewerkte}

woensdag 2 november 2011

Hemels porselein

Premisse:
- herfstvakantie en kinderen
- stapel versleten borden, (te versleten voor de kringloopwinkel!)
- stapel versleten glazen, (idem)
- porseleinen postuurkes, (idem)
- porselein- en glasstiften (bijna uitgedroogd (in ons geval) dus snel weg te werken)
- porselein- en glaslijm

Vraag:
Verveling van de kinderen wegwerken en nood aan een hemelse etagère voor zelfgemaakt lekkers.

Extra uitdaging:
We willen niet meedoen met de rage om etagères te maken van verschrikkelijk schone spullen want dat is niet echt recyclage maar eigenlijk een beetje zonde!
Dus iets maken met alleen maar spullen die op niets lijken. 

Doen:
De weggesleten bloemen kleuren we bij,
de witte borden versieren we en
de glazen hebben 'wolken' maar dat lossen we op door een vogeltje ertussen te hangen.

Resultaat:
Een hoop 'vuil' is nu iets 'schoons' geworden = recyclage!