dinsdag 30 april 2013

"Pauze" 3D-manifest voor het recht op pauze

Titel Installatie:Pauze
Uitvoerder: Jennifer Vrielinck
"Manifest voor het recht op pauze. Je hebt maar één leven. Doe wat je graag doet. Doe het vaak. Als je geen tijd genoeg hebt, stop TV kijken. Zoek niet naar de liefde van je leven. Sta stil. Neem een pauze en laat de liefde jou vinden. Doe dingen waar je van houdt. Gebruik en hergebruik. Analyseer niet alles. Open je armen voor anderen,verenigd in verschillen. Pauzeer en vraag wat iemands passie is. Stop de sleur door je inspiratie te delen met anderen. Wandelen, lezen, schrijven, creëren, wolken bekijken, reizen en verdwalen zijn de enige manieren om jezelf te vinden. Stop af en toe om dingen te bedenken die je wil creëren. Het leven is kort, leef je droom, neem de tijd, neem een pauze en deel je passie.”

Collage - recyclage - installatie op de tentoonstelling BazArt van 25 april tot en met 4 mei 2013 in de Wattenfabriek Herzele.








































De installatie is een soort Utopia in het teken van Pauze. Het staat symbool voor de Wattenfabriek met beneden de bibliotheek. Bibliotheken zijn altijd goed voor een blind date met een boek. Symbolisch doordat de boeken hier van de kaft ontdaan zijn. Erboven vind je allerlei vormen van ontspanning uitgebeeld, net zoals er ook in de ateliers boven in de wattenfabriek allerlei ontspanning kan gevonden worden en de 'heilige drievuldigheid' in de rechterkant van de installatie beelden de constante stroom van inspiratie uit. De spiegel verwijst naar 'iedereen die erin kijkt' dus ook jij. 
Wat de commentaar betreft van de jury, het gevoel van overdaad, is correct opgemerkt want ik wou die overdaad in de vrijetijdsbestedingen symboliseren. Iedereen die kinderen heeft die een paar naschoolse activiteiten volgen, kent dat fenomeen. Eerst weet je niet wat kiezen en na een paar jaar kan je niet kiezen wat je best zou laten vallen.
Doordat ik in het dagelijks leven 'toer' met mijn schrijfkoffer in scholen en bibliotheken in Vlaanderen kwam ik op het concept van een draagbare cultuurtempel of toch cultuurkapelletje. Een winkel of een marktplek voor allerlei waren, een collectie ideeën, een installatie dus.
Doordat een van de workshops die ik geef “Hoe schrijf ik een manifest” is, vond ik het niet meer dan passend een manifest voor de Pauze te schrijven. Een manifest heel expliciet (manifest) dus, wordt meestal gebruikt om politieke meningen en/of haat uit te dragen, dus heb ik die grens overschreden door dat te doen voor 'de pauze' met een knipoog naar de Amerikaanse moraliteit.



Idee, concept, visie omtrent het werk:
De installatie is een 3D manifest voor het recht op pauze
– voorkant: internationaal symbool 'Pauze'
– achterkant: het manifest in woordcollage gerecycleerd drukwerk
– binnenkant: letterlijke invulling van pauze
boeken, 'blinde' boeken, ontdaan van seculiere verleiding (omslag, kleuren, marketing)
inspiratie die binnengegoten wordt
Pauze is een moment met een gouden randje, vandaar de gouden rand rond de taferelen
Spiegel: jezelf
Groen, de natuur in de het hoofd en in de spiegel ziet de kijker zichzelf midden in het groen. 

Deze draagbare installatie is een nieuw soort 'kapelletje'. Het geloof: de pauze.
Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men groen tegen. Zoek het, vind het, neem een pauze.




Gebruikte materialen + herkomst:
– Wijnkistjes aan elkaar gemonteerd met oude slotjes en scharnieren
wieltjes van een oud kastje.
L
inkse binnen-deel:
– boeken (vrijetijdsboeken uit kringloopwinkel), boekkaften weggenomen en ruggen in linnen herplakt. Eigen Ex-Libris.
– tekst erboven is collage uit de boekkaften
– plank lag bij brandhout
– kijkdoos-tafereel: soldaatjes uit de kringloopwinkel die met behulp van vijltjes en tangetjes 'burger' zijn gemaakt en allemaal een vrije geest symboliseren: lopen, liggen lezen,
pamflet ophangen, beeldhouwen, wandelen... in een labyrint die staat voor: Ken jezelf.
R
echtse binnen-deel:
– spiegel uit kringloopwinkel
– decadry-wrijf-letters uit kringloopwinkel
– restjes knutseldraadjes uit rommellade
– gietertje uit de kringloopwinkel
– drie figuren gemaakt van lege drankblikjes als lichaam, kapotte kousen en een stuk jeansbroek als kleren (verstevigd met houtlijm),
hoofden gemaakt van wc-rolletjes in vorm gekneed met water en houtlijm, de kapsels zijn nep-planten uit de kringloopwinkel (uit bloemstukje)
Alles is 'vernist' met wateroplosbare houtlijm of gekleurd met milieuvriendelijke powertex.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten