maandag 25 maart 2013

Aroma-bar


Ik vertelde al eens over de wijnclub VinCoeur waar mijn lief zich elke eerste dinsdag van de maand met acht andere mannen een hele avond verdiept in wijn. De ene keer al dieper dan de andere keer.

Af en toe doet die wijnclub een expeditie extra muros en op één van die uitstapjes werd mijn lief verliefd - gelukkig voor mij - op een wijnproeversgadget. Een aroma-bar meer bepaald. De bedoeling van een aroma-bar is je neus als wijnkenner trainen. Want er zijn zoals iedereen wel weet slechts vier smaken (zout, zuur, zoet, bitter), vijf voor de muggenzifters (umami) en zes voor de mierenneukers (zeepsmaak) maar meer dan tienduizend geuren door de mens waar te nemen. De chemoreceptoren die verantwoordelijk zijn voor de smaak zijn vele malen geringer dan die voor de geur. 
Misschien is het ook nog interessant om te weten dat alcohol een van de weinige zuivere stoffen is die zowel een smaak als een geursensatie veroorzaken.
Wijn goed kunnen beoordelen vergt dus niet alleen proeven, veel proeven en nog veel meer proeven maar ook een geoefende neus. En dat blijkt nu dankzij zo'n aroma-bar zeer eenvoudig te zijn. En zoals dat gaat met verliefdheden: mijn lief wou niets liever dan een aromabar hebben. "Voor nog geen 300 euro kan je er al een kopen met een vijftigtal geuren. Vanaf 400 euro heb je er al een met tachtig geuren," zei hij. Ik zei hem: "Vanaf een paar euro maak ik er zelf één".

Na schrijven, veel schrijven! naar wijnclubs en aroma-bar-ontwikkelaars in Franse en Engelse wijnstreken had ik een basiskennis. Eerst kwam het logistieke. Geuren zijn nogal vluchtig en om ze zo goed mogelijk te bewaren, moet je een collectie flesjes hebben. Medische aangelegenheden zijn nooit fijn en de herinneringen eraan verdring je maar beter zo snel mogelijk maar ze leveren soms een mooie collectie flesjes op. Bruin glas is ideaal, met het oog op bewaring en bovendien heeft mijn collectie flesjes de ideale maat.
Ik kreeg per mail een hele reeks interessante 'recepten' voor geuren en veel tips over welke geuren er zeker in een Aroma-bar moeten zitten.
Heel veel geuren vind je in de keuken en de tuin. Allemaal eigenlijk maar soms moet je wat geduld hebben voor het juiste seizoen en een beetje zoeken hoe je de geur kan vastleggen. Je kan aromatherapie-recepten gebruiken om een geur in een olie te capteren maar de meeste wijnkenners raden aan om een fles niet dure, neutrale witte wijn te kopen bijvoorbeeld een Pinot Grigio, Colombard of Ugni Blanc en een niet dure, neutrale rode wijn zoals een Merlot of Beaujolais. Met een fles kan je al twaalf geurstaaltjes maken.
Je laat er citroenschil, kruidnagel, etc... - zie lijst hieronder - in trekken en sluit de flesjes goed af.

De meubelmaker in mij, zag de kans schoon om met mijn universiteitsachtergrond in plaats van een nuttigere meubelmakersachtergrond maar niettemin met veel plezier een kastje te maken waar al die bruine flesjes in passen.

Verder bleek er ook een alchemiste - of zo je wil - heks in mij te zitten die dagenlang met druppelaars, trage opwarming, receptjes, alcohol en oliën kleine flesjes vulde met allerlei aroma's.

Strik erom en voila: cadeautje voor mijn lief. 

Hij haalde een score van vijf op dertig. 
Dit wordt een zeer nuttig cadeau,
maar wel eentje met een luchtje aan.








































De lijst:

citroen
pompelmoes
mandarijn
limoen
appel
peer
groene appel
perzik
meloen
guave
ananas
passievrucht
lychee
framboos
blauwe bessen
aardbei
braam
kers
pruim
kamperfoelie
oranjebloesem
acacia
anjer
hyacint
iris
pioen
roos
viooltje
banaan
sinaasappel
hazelnoot
amandel
walnoot
vijg
rozijn
hout
dor blad
varen
vers hooi
paddenstoel
truffel
hars
den
ceder
eik
linde
ijzerhard
citroenkruid
tijm
laurier
basilicum
kruidnagel
peper
munt
kaneel
zoethout
vanille
nootmuskaat
honing
amber
muskus
vacht
wild
wildgebraad
leer
gebrande koffie
geroosterd brood
silex
koffie
tabak
cacao
ethanol
zwavel
azijn
rot
schimmel
kurk
teer
beton

1 opmerking:

  1. Pieter Vandesande25 maart 2013 om 18:41

    Heel tof!
    Je kan de aroma's best indelen in een categorie:
    Tien geurgroepen met enkele mogelijke geurassociaties

    FRUITIG
    ■Europees fruit: appels, peren, abrikozen, perziken, druiven, kersen, meloen en pruimen
    ■Tropisch fruit: mandarijnen, sinaasappelen, kiwi's, citroen, grapefruit, mango's, kokos
    ■Gedroogd fruit: dadels, vijgen, krenten, pruimen, rozijnen
    ■Klein fruit: aardbeien, aalbessen, bosbessen, bramen, veenbessen, frambozen, kruisbessen
    ■Noten: walnoten, hazelnoten, pistache, amandelen, groene olijven, zwarte olijven

    FLORAAL
    ■Verse snijbloemen: narcissen, rozen, anjers, fresia's, chrysanten, tulpen, lelietjes van dalen, margrieten, lelies, viooltjes, kamille, irissen
    ■Bloemen van struiken en bomen: bloesems van appel- peren- enz-. bomen, bloesems van druivenstokken, bloemen van acacia, amandelboom, liguster, rhododendron, vlierbessenstruik, lavendel, seringen, honing, heester, lindebloesem, kamperfoelie, voorjaarsgeur

    PLANTAARDIG
    ■Planten: geranium, klimop, varen, loofwoud, groenten, ui, knoflook, paprika, thee, (po)aarde, veengrond, natte planten, mos, schimmel, moerasachtig, stoffig
    ■Grasachtig: gemaaid gras, hooi, wieland, groene bladeren, verwelkende bladeren, vochtige en rottende bladeren

    GEKRUID
    ■Kruiden: tijm, majoraan, Provencaalse kruiden, Griekse kruiden, oregano, foelie, salie, rozemarijn, kervel, anijs, dragon, laurier, dille, basillicum, groene munt, venkel, peterselie, selderij
    ■Paddestoelen: champignon, cantharellen, eekhoorntjesbrood, oesterzwam, Chinese paddestoelen, boleet, truffels
    ■Specerijen: Nootmuskaat, peper (zwarte, witte), kaneel, gember, kruidnagel, geelwortelpoeder, komijn, kerrie, laos, cardemom, mosterd, wildbraad, leer, tabak

    ETHERISCH
    ■Fruit e.d.: ananas, banaan, rottend fruit, zuurtjes, aceton, groene zeep
    ■Gist: gistende dranken, bier, appelcider, overrijp fruit, vers brood
    ■Zuivelprodukten: melk, boter, zure melk, kaas, yoghurt, was, stearine, ranzig

    DIERLIJK
    ■Dieren e.a.: (natte) honden, stalgeur, paarden, vis in verschillende stadia van versheid, zweet
    ■Uitwerpselen e.d.: adelijk wild, gekuild gras, gier, mest, muizenhok, kattenpis
    ■Parfums: amber, civet, muskus

    HOUTACHTIG
    ■Onbewerkt hout: Cederhout, sandelhout, eikenhout, beukenhout, vurenhout, acaciahout
    ■Exotisch houtachtig: zoethout, salmiak, drop, vanille, hoestdrankjes

    CHEMISCH
    ■Chemische stoffen: koolzuur, carbol, ethylacetaat, alcohol, azijn, nagellak, zwavel
    ■Medicinaat: apothersluchtjes, chloor, jodium, ammoniak, ontsmettingsmiddelen, papier, motteballen, ziekenhuisluchtje
    ■Kunststoffen: celluloid, polyester, plastic, rubber, grafiet

    BRANDERIG
    ■Gegrilde en geroosterde geuren: geroosterd brood, vlees, karamel, verse noten, pijptabak
    ■(Aan)gebrand: koffie, cacao, chocolade, aangebrand voedsel, brandend rubber, gebrande suiker, vuursteen
    ■Rook: sigaretten, sigaren, rook van hout, houtskool, brandende kruiden

    BALSEMACHTIG
    ■Alle soorten wierook, benzine, dennenwoud, hars, jeneverbes, terpentine, turfmolm

    BeantwoordenVerwijderen