Tegenwoordig zijn we zo verwend wat betreft alles eigenlijk,
dat we klagen over een peulschil. Daarmee is bewezen dat mensen van nature klagers zijn.
Ik wil maar zeggen, een blik op de Palestijnse keuken en je beseft in welke
overvloed we leven. We hebben alle ingrediënten ter wereld ter beschikking en
velen slagen er nog niet in hun kookkunst boven een blik ravioli of een pizza
in de oven te laten uitstijgen. De Palestijnse keuken maakt met een handvol
meel en een snuifje kruiden ware delicatessen. We hebben vrienden - een gemengd
Vlaams-Palestijns koppel - die ons al eens verwenden met een halve dag pure
toverkunst. Het was een bijzondere ervaring, een zeer smakelijke overigens. Wij zijn helemaal vergeten hoe we van niets iets kunnen maken.
Een veelgehoorde klacht van ons, de verwende westerling,
is dan ook dat we "niets in huis" hebben. Vooral ik maak me
daar veel te vaak schuldig aan. Het schijnt dat er vrouwen zijn die dit op
vestimentair vlak ook klaren maar ik heb deze dubbelzinnige relatie met mijn
voorraadkast. Ze kan niet vol genoeg zitten en toch heb ik vaak het gevoel dat
ik niets in huis heb om een deftige maaltijd te maken of gasten te ontvangen.
Een werkpunt dus voor mezelf. En werkpunten moet je niet
negeren, je moet ze aanpakken.
Toen ik nog op de televisieredactie werkte, heb ik eens
het idee geopperd om een keukenguerrilla te organiseren en te koken met wat er
bij mensen in de ijskast lag. Creatief met beperkte ingrediënten. Het idee
werd zeer lang serieus in overweging genomen, maar de doodsteek was
uiteindelijk dat ik bij een commerciële zender werkte en dat mijn idee niet
echt sponsor-vriendelijk was.
Niemand houdt me tegen om het idee hier toch te lanceren.
Situatieschets: boodschappen tijdens het sporten van de
kinderen gepland, kinderen doen eerst nog een uurtje huiswerk, honger maar het
warm eten is pas voor na het sporten. Een snel vieruurtje? We hebben geen
crackers, geen schoolkoeken, geen fruit, geen yoghurt, geen brood.
In de ijskast ligt een rol bladerdeeg en de obligate
citroen. Niets in huis dus of toch?
Een kwartiertje later hadden we toch een vieruurtje.
Lekker bij de gemberdrank die nog over was.
En een lege ijskast voor de nieuwe lading boodschappen.
Kaneelvlecht
De bijzonder artistieke manier van vlechten is niet
van mijn hand maar van dochterlief (8 jaar).Het suikerstrooien is vakkundig uitgevoerd
door de tweejarige.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten